Molitveni četvrtak

lectio divinaKratka povijest

U korizmi 2012.g. započeli smo biblijsko-molitvene susrete pod nazivom „Molitveni četvrtak“. Te prve godine susreti su se održavali do svetkovine Duhova. Nakon prvoga ciklusa uvidjeli smo kako je bolje i potpunije imati susrete svakoga tjedna. Od jeseni 2012. godine svakoga četvrtka u 20:00 sati imamo molitveni susret.

 

Molitveni susret

Uvijek razmatramo liturgijska čitanja od sljedeće nedjelje. Središte je susreta Božja riječ. Po jednoj od metoda lectio divina (božansko čitanje) susrećemo se s Gospodinom, prisutnim u Riječi. Susret se odvija na sljedeći način:
• priprava i sabiranje,-
• slušanje čitanja,-
• samostalna meditacija,-
• osvrt (tko želi),-
• zajedničko moljenje psalma i Molitve Gospodnje
• završetak zaključnom molitvom i blagoslovom.
Susret traje oko sat vremena.

Sudionici

Molitveni susreti otvorenog su tipa. Dovoljno je doći na vrijeme. U pravilu susrete animira netko od braće iz samostana. Tekstovi nedjeljnih čitanja, nad kojima se obavlja razmatranje, pripravljeni su ranije. Neki su sudionici redoviti te se polako oblikuje molitvena zajednica. Ima i onih koji za dolazak na ove susrete prelaze i „državnu granicu“.

Mjesto susreta

Susreti se održavaju u samostanskoj meditacijskoj dvorani. Kad su topli dani, u ljetnim mjesecima, susrete imamo u samostanskoj crkvi. Prigodno, ovu molitvenu uru posvećujemo klanjanju Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Molitveni Četvrtak – Razmatranja 

 BIBLIJA 2

Comments are closed