Etnografska zbirka

Etnografija 1Vjera koja nije postala kultura je vjera koja nije prihvaćena potpuno, nije cjelovito shvaćena i nije vjerno življena, papa Ivan Pavao II

Ne zanemarujući svoj osnovni cilj, apostolat duhovnosti, „Karmel sv. Ilije“ u okviru svojih djelatnosti na području kulture odlučio se osobito za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini.

Među najznačajnije aktivnosti iz djelokruga tradicijske kulture u „Karmelu sv. Ilije“ je projekt prikupljanja, čuvanja i izlaganja etnografske zbirke tradicijske odjeće i nakita Hrvata u BiH. Etnografska zbirka u »Karmelu sv. Ilije« jedinstvena je samostanska zbirka u Bosni i Hercegovini. Za razliku od drugih samostanskih i privatnih zbirki, koje su uglavnom regionalne, zbirka karmelićana jedina ima nacionalni karakter. Naime, jedina je to zbirka koja sustavno prikuplja i čuva nošnje Hrvata iz cijele Bosne i Hercegovine. Prikupljeno je preko sto i dvadeset kompleta hrvatskih nošnji iz različitih krajeva gdje žive ili su nekada živjeli Hrvati.

Među nošnjama se nalazi i djevojačka nošnja iz Ivanjske, u okolici Banja Luke, koja je 2004. na izboru za Top model svijeta, u Pekingu (Kina), nošena kao predstavnica Bosne i Hercegovine, i u konkurenciji šezdeset nošnji iz cijelog svijeta, na tom takmičenju,  proglašena najljepšom nošnjom na svijetu.

Uz nošnje i nakit Hrvata u Bosni i Hercegovini u zbirki se čuva i po petnaestak kompletnih nošnji srpskih i bošnjačkih nošnji iz različitih krajeva u BiH. Iako zbirka nema cilj prikupiti sve vrste nošnje Srba i Bošnjaka nakana je prikazati međusobne razlike i sličnosti u načinu odijevanja i kićenja sva tri konstitutivna naroda u BiH.

U samostanu trenutno je izloženo i može se pogledati dvanaest nošnji iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. I to po četiri hrvatske (Orašje, Novi Travnik, Posušje i Tomislavgrad), srpskih (Šipovo, Teslić, Kupres i Sarajevsko polje) i bošnjačkih (Cazin, Bjelašnica, Zavidovići i Sarajevo).

Uz nošnje i nakit u zbirku se prikupljaju i bosanskohercegovačke čipke, ali i čipke iz raznih zemalja Europe. Do sada su prikupljene čipke iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske, Slovačke, Poljske, Francuske, Malte, Cipra, Španjolske, Belgije, Irske i Engleske.

Među čipkama nalazi se i nekoliko iz zbirke koju je prikupljala Alma pl. Baley, koja je 1914. bila prva žena koja je u Hrvatskoj položila vozački ispit. Njezina kćerka Alma i zet Viktor, danas žive u Oxfordu. Postali su prijatelji „Karmela sv. Ilije“ i u zbirku darovali nekoliko predmeta iz ostavštine Alme pl. Baley. Među tim predmetima su srebrni pojas s pozlatom, prsluk i jedan vezeni ručnik otkupljeni u 1938. tijekom posjeta gospođe Baley Sarajevu. Među darovima obitelji Thaller je i nekoliko paških čipki, ali dvije imaju osobite priče. Prva je, biselska čipka koju je gospođi Thaller 1938. donio njezin brat kao dar iz Brisela gdje je tada učio francuski jezik. Druga je čipka iz Engleske, koja se naziva honitonskom čipkom koju su gospođa i gospodin Thaller otkupili od čipkarice Pat Perryman koja je izradila čipku i za vjenčanje princa Charlesa i lady Diane.

Aktivnosti u predstavljanju i promicanju tradicijske kulture »Karmela sv. Ilije« je izdavačka djelatnost, organiziranje i sudjelovanje na izložbama i revijama. Uz izdavanje kataloga povodom pojedinih izložbi „Karmel sv. Ilije“ izdao je 2010. knjigu Vila bana zvala priko Vrana. Tradicijska odjeća, pjesme i plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini. U kojoj su uz tekst i fotografije objavljeno i oko tri sata video materijala iz raznih krajeva BiH.   

Predstavljanje zbirke bilo je u raznim prigodama. Među značajnijima su: 2002. u Sarajevu na reviji tradicijske odjeće Hrvata u BiH, 2005. u Etnografskome muzeju u Zagrebu, 2006. u Parizu na izložbi u središnjici UNESCO-a, 2006. u Gannatu (Francuska) na izložba u okviru festivala Cultures of the World, 2007., 2011. u Kazanu (Tatarstan, Ruska Federacija), 2012. u Sarajevu na reviji u sklopu Festivala europskog dizajna, 2012. na izložbi tradicijskog nakita u Hrvatskoj matici iseljenika, 2013. u Mostaru izložba tradicijskog nakita u Klubu Aluminij u organizaciji Matice Hrvatske Mostar. Izložba čipke iz zbirke u „Karmelu sv. Ilije“ predstavljala je BiH na 17. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, a 2014. zbirka je predstavljala Bosnu i Hercegovinu koja je bila zemlja partner na 18. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi.

 

 

 

 

 

Comments are closed