SLAVLJE SV. ILIJE

U posuškom kraju sv. Ilija slavi se na Ilijinu Brdu – župa Posušje i u Masnoj Luci – Kapelanija Polja, a u Duvanjskom se dekanatu štuje sv. Ilija Prorok na poseban način u Vojkovićima – župa Roško Polje, Borčanima – župa Kongora, Gornjem Brišniku – župa Bukovica, Stipanjićima (Gradina) – župa Tomislavgrad, te u Karmelu sv. Ilije na obalama Buškoga jezera i na području župe Grabovice, ali s mnogo širim poslanjem i navještajem.

Ovoga puta zaštitnik Karmela i Duhovnoga centra proslavljen je u ponedjeljak 20. srpnja 2020. svečanom svetom Misom. Misno slavlje predvodio je provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog Oca Josipa o. Dario Tokić. Bilo je predviđeno da ovoj Misi predsjeda pomoćni đakovačko-osječki biskup mons. Ivan Ćurić, čiji su korijeni iz buškoblatskog kraja, ali nije uspio doći zbog već dulje vrijeme prisutne krize što ju je prouzročio koronavirus. U koncelebraciji je bilo preko dvadeset svećenika i svećenika-redovnika karmelićana i franjevaca, a vjernika ovoga puta znatno manje u odnosu na prethodne godine kada ih je bivalo i do tri tisuće.

Najprije je obavljena svečana procesija uokrušce Samostana i duhovnoga centra i to kroz izvrsno urađeno i uređeno dvorište s mnogo ukrasnih detalja, prostora za meditaciju i molitvu, za razgovore, slavlja Misa i šetnje s lijepim pogledom na jezero koje je nekoć bilo polje s mnogo trave i oranica, kao i vrela uz njegov rub, čija se voda razlijevala po samome polju nakon što bi napunila riječna korita. Tu je i povijesni lokalitet nekropola na Gradini, gdje je mnogo toga otkriveno, a među vrijednim nalazima jest i sedam križeva ilirskog stanovništva, koji svjedoče da su oni u 6. st. već bili prihvatili kršćanstvo, što su ga postupno od doseljenja prihvaćali i Hrvati njegujući svoj život u duhu evanđelja sve do danas.

Za vrijeme ovoga mimohoda pjevane su Litanije u čast Božjem Proroku Iliji, a predmolitelj je bio župnik iz Vinjana don Joko Blažević, rodom iz susjedne župe Vinice, odnosno Rašeljaka, jer odnedavno dio njegova sela pripada Rašeljkama. Posebno je naglasio ova dva zaziva: Zaštitniče Karmelskog reda i Zaštitniče krštenika koji nose tvoje ime, te je time čestitao karmelskoj obitelji ovaj svečani dan i imendane svim osobama, muškima i ženskima, koje nose svečevo ime (Elijah – „Jahve je moj Bog“) u raznim inačicama: Ilija, Ilijana, Ilinka, Ilka… Procesija se po običaju zaustavila pokraj kamenoga kipa sv. Ilije, što ga je pokadio o. Dario i izmolio molitvu u ime svih nazočnih svećenika i redovnika, te vjernika i hodočasnika, a potom je nastavljeno obišašće sve do vanjskoga oltara odakle je i otpočelo.

Propovjednik je održao pobudnu propovijed nakon što su pročitana čitanja iz Staroga i Novoga Zavjeta, koja govore o proroku Iliji i njegovu hodočašću na brdo Horeb. Prorok je umoran od svega poželio da i njega Gospodin uzme k sebi jer su poubijani svi Božji proroci u Izraelu, a kraljevstvo razjedinjeno i štošta se drugoga uvuklo u štovanje, a napose pogubnost nekih stranih božanstava, te je proroku Iliji „dosta svega“, što je iskreni iskaz, a pokazateljem je da svi revni ljudi za Božje ideale upadnu u tjeskobu i duševnu krizu kad ne ide prema zacrtanome planu. To je propovjednik izvrsno primijenio na sve koji su ga za vrijeme te ilindanske svečanosti slušali uz blagi i ugodni vjetrić s planina Tušnice, Kamešnice i jezera, jer nema čovjeka koji nije na ovaj ili onaj način u pojedinim životnim nezgodama poželio umrijeti zbog toga što mu je dosta svega. Prorok Ilija je u ovom slučaju posve ljudski i privlačan je nama vjernicima zbog toga svoga ljudskoga raspoloženja, promišljanja i stanja, u kojem se i mi češće nađemo zbog zamršenosti životnih poteza i njihovih neočekivanih učinaka. Tada se valja sjetiti kako je ovaj prorok ustao na glas Božji, te je jeo i pio (slika Euharistije koja nas hrani voljom i snagom) da bi nastavio svoje započeto djelo, a to je svjedočenje Božje snage i uma nad svim zlim silama što se pojavljuju na našem životnom putovanju.

Na ovome slavlju sudjelovali su pobožni vjernici koji su se ispovjedili i pričestili, te predstavnici općine Tomislavgrad, Vlade Hercegbosanske županije, veleposlanik Republike Hrvatske u Sarajevu Ivan Sabolić i drugi uglednici. Za vrijeme misnoga slavlja izvrsno je pjevao župni zbor iz Grabovice pod ravnanjem župnika don Blaža Ivande. Oni su pjevali u vrijeme duhovne trodnevnice od 17. do 19. srpnja u večernjim satima, kada su se molile krunice, slavile svete Mise s prigodnim propovijedima, a završnica je označena tradicionalnim paljenjem krijesa ili, kako se u ovome kraju kaže, svitnjaka u čast sv. Iliji, revnitelju za Boga i njegove Zapovijedi.

Na kraju prior samostana o. Jakov Kuharić izrekao je zahvale dobrome Bogu, zatim predvoditelju Mise na upućenim riječima ohrabrenja u ovome vremenu što nas na razne načine lomi, svim svećenicima, a napose rašeljačkom župniku don Miji Klariću i umirovljeniku don Anti Ivančiću koji ove godine navršavaju 50. obljetnicu od Mladih Misa slaveći Zlatne Mise, te svim samostanskim djelatnicima i radnicima, kao i kiparu Iliji Skočibušiću i drugima zaslužnima za unutrašnje umjetničko uređenje crkve i ostalih sakralnih prostora unutar samostanskih zidina i uokrušce samostanskih utvrda. Ništa se to ne bi moglo uraditi da nije bilo vjerničkih darova, pa je sve uključio u zahvalne molitve za dobrotu koja je ugrađena u sve djeliće ovoga lijepoga samostanskog i duhovnog prostorja.

 

don Ilija Drmić

 

Fotografije: Stipe Renić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *