DUHOVNA OBNOVA ŠIBENSKIH VJEROUČITELJA

Duhovnu obnovu za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Šibenske biskupije predvodio je od 6. do 8. ožujka 2020. salezijanac don Mihovil Kurkut. Započeli smo je okupljeni oko Krista za zajedničkim stolom. Uistinu to bijaše milostan trenutak. Uslijedili su večera i križni put. Razmatranje Isusovog hoda, muke i smrti bilo je uvod u dane pred nama. Večernji program imao je za cilj bliže međusobno upoznavanje i iznio na vidjelo raznolikost očekivanja, želja, radosti i nadanja koje je svatko od prisutnih donio u susret.

 Drugi dan započeli smo molitvom Jutarnje. U prvom predavanju don Mihovil je istaknuo smisao života, življenja za druge. Poučio nas je kako nam Bog često u hodu daje stvari i događaje s kojima se ne znamo svaki put nositi. Isus se nama približava, Isus nas ljubi. On dolazi k nama, k meni! Naglasio je važnost slušanja jedni drugih i da su pitanja važnija od odgovora. Pitanja su konkretna, odgovori često daju prividan mir. Naglasio je da s odgovorima ne treba žuriti. Nekada treba pustiti pitanje da razjasni stvari. Predavanje je zaključio mišlju da Bog gleda drugačije nego čovjek. U drugome predavanju upozorio nas je na važnost osoba oko nas, važnost davanja drugima.

Popodnevnu stanku smo iskoristili za odmor, šetnju, rekreaciju i druženje u razmatranju Božje riječi. U trećem predavanju voditelj je istaknuo važnost naše uloge kao vjeroučitelja, važnost našeg poziva, te nas uputio na mlade ljude kojima smo poslani. Naglasio je glad mladih ljudi za Bogom i nas vjeroučitelje i odgojitelje u vjeri kao nositelje takve hrane. Bog je blizu. Nema gore stvari u našim životima nego Boga smatrati dalekim i takvim ga predstaviti mladima, rekao je. Završetak dana posvetili smo klanjanju pred Presvetim i još jednom Bogu prikazali sve svoje nakane, sve svoje molitve i misli, a potom međusobno podijelili svoja duhovna iskustva, pitanja i muke. Bog nam je dao veliku milost zajedništva i međusobne potpore, što se pokazalo i u neobveznom večernjem druženju. Na počinak smo pošli s osmijesima na licima, duše ispunjene kvalitenim druženjem i Božjom blizinom.

U posljednjem, nedjeljnom predavanju don Mihovil je istaknuo važnost neosuđivanja drugih, važnost molitve i oprosta. Upozorio je i na korizmeno vrijeme u kojem se nalazimo – milosno vrijeme za činjenje ovakvih koraka. Vrhunac susreta ponovno je bilo Euharistijsko slavlje.

Na samom kraju, predstojnica Katehetskog ureda s. Renata zahvalila je don Mihovilu na povjerenju i duhovnoj pratnji, te svim vjeroučiteljima i odgojiteljicama na međusobnoj podršci, potpori i dijeljenju.

Mihovil Čirjak, vjeroučitelj

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *