ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „TOPOGRAFIJE SVETOGA NA PODRUČJU BUŠKOG BLATA“ I OTVORENA IZLOŽBE NEMATERIJALNA KULTURNA BAŠTINA BOŽIĆNIH DANA KOD HRVATA U BIH

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ i Hrvatsko etnološko društvo organizirali su 14. prosinca 2019. u Karmelu sv. Ilije promociju knjige Topografije svetoga na području Buškog Blata autora Marijane Belaj, Zvonka Martića i Mirjam Mencej. Dr. sc. Marijana Belaj izvanredna je profesorica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dr. sc. Zvonko Martić teolog je, prior u karmelićanskom samostanu – duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru te etnolog i kulturni antropolog. Dr. sc. Mirjam Mencej redovita je profesorica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.

U studiji autori s etnološkog i kulturnoantropološkog stajališta govore o tome kako stanovnici na području Buškog Blata transformiraju i prilagođavaju fizički u življeni prostor putem svojih vjerskih predodžbi i praksi. U fokusu studije su tri teme: sakralizacija prostora štovanjem kultnog groba (Nakića grob u Koritima), obred blagoslova polja u sakralizaciji prostora i konstrukcija prostora putem predaja o vilama na području Buškoga Blata.

Uz autore (osim Mirjam Mencej, koja nije bila u mogućnosti doći), knjigu je predstavio i dr.sc. Luka Šešo, izvanredni profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

U istoj prigodi otvorena je i multimedijalna izložba „Nematerijalna kulturna baština božićnih dana kod Hrvata u Bosni i Hercegovini“. Na izložbi se prikazuju četiri elementa nematerijalne kulturne baštine: Umijeće pripreme božićnih kruhova, umijeće izrade božićnog nakita „vezenih oraha“ u Usori, običaj paljenja svijeća na Badnju noć u Malom Mošunju u okolici Viteza i božićni čestitari u okolici Tomislavgrada i u drugim krajevima Bosne i Hercegovine.

Uz umjetničke fotografije Jasmina Fazlagića, izloženi su i predmeti izrađeni navedenim umijećima i video zapis i fotografije Alojzija Mlakića o običaju paljenja svijeća na Badnju noć u Malom Mošunju.

Na otvaranju izložbe nastupio  je KUD „Ravnica“ iz Oštre Luke i Boka u okolici Orašja.

Pokrovitelji izložbe su Federalno ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije i Općina Tomislavgrad.

Izložba je organizirana uz financijsku pomoć Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo i Fondacije za izdavaštvo Sarajevo.

 

Izvor: http://mandino-selo.com/wp/karmel-sv-ilije-odrzana-promocija-knjige-topografije-svetoga-na-podrucju-buskog-blata-i-otvorena-izlozbe-nematerijalna-kulturna-bastina-bozicnih-dana-kod-hrvata-u-bih/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *