FILM O O. ZVONKI NA FESTIVALU U NEW YORKU

Dokumentarni film “Leteći fratar” HRT-ovih autora Davora Borića i Ljiljane Šišmanović bit će prikazan 19. listopada u 18:30 u službenoj konkurenciji Margaret Mead Film and Video Festivala koji se od 18. do 21. 10. 2018. održava u Museum of Natural History u New Yorku, SAD.

“Leteći fratar” filmska je priča o karmelićaninu, ocu Zvonku Martiću, doktoru etnologije i prioru samostana, čuvaru narodnoga blaga i  znanstveniku koji istražuje interreligijska mjesta na tlu Bosne i Hercegovine, a nastala je u produkciji emisija pučke i predajne kulture Programskoga odjela Kultura, kao dio ciklusa dokumentarnih filmova o Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Svoj nadimak “leteći” otac Zvonko Martić dobio je zbog dojma kojeg ostavlja kada se u redovničkom habitu kreće po Karmelu svetoga Ilije na Buškom jezeru, gdje organizira koncerte, izložbe, stručne skupove, po kojemu stalno “leta” kako bi izložio još jedan vrijedan primjerak čipke ili u depou s narodnim nošnjama katalogizirao još jedan vrijedan tradicijski odjevni predmet Hrvata, Bošnjaka ili Srba iz Bosne i Hercegovine.

Američki prirodoslovni muzej, proslavljen u hit filmu “Noć u muzeju”, jedan je od najvećih i najljepših svjetskih prirodoslovnih muzeja., a Margaret Mead najstariji je američki festival dokumentarnoga filma i jedan od najznačajnijih filmskih festivala dokumentarnog i etnografskog filma.

Reportažu o “letećem fratru” u New Yorku gledatelji HRT-a moći će vidjeti u Magazinu “Puls” 15. studenog 2018.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *