HODOČAŠĆE KARMELSKIH LAIKA

Hodočašće karmelskih laika Božanskog Srca Isusova iz Hrvatskog Leskovca, Slavonskog Broda, Strmca i Zagreba zajedno sa sestrama  karmelićankama BSI, s. M. Stanislavom Vidačković, s. M. Lidijom Vuksanović i s. Petrom Mirjam Milotić, 1. i 2. rujna 2018. na Buško Blato, bilo je vrlo lijepo i duhovno plodno iskustvo.

Na put smo krenuli iz Hrvatskog Leskovca u ranim jutarnjim satima. U Karmelu sv. Ilije dočekao nas je o. Đani Kordić, OCD. Duhovnu obnovu započeli smo kratkom molitvom u samostanskoj kapeli posvećenoj sv. Tereziji Avilskoj. Uslijedila je kateheza o. Đanija na temu sv. proroka Ilije „ŽIVI BOG, PRED ČIJIM LICEM STOJIM” (1 Kr 17,1). O. Đani naglasio je važnost spoznaje da je Bog živ, da treba moliti radi samog Boga i kad osjećamo da molitva nije uslišana. Pozvao nas je na vježbanje šutnje, na hodočašću i u svakodnevnom životu, jer ćemo tako čuti Božji glas i naučiti mu zahvaljivati za sva dobročinstva. Na primjeru sv. Ilije poučio nas je da Božji put nije besciljan, da Bog na tom putu daje okrepu i pomaže u izvršenju plana. Sv. Ilija prorok primjer je ustrajnosti u molitvi, pouzdanja i vjernosti Bogu kada ga svi napuste.

U vrijeme rekreacije članovi ZKL-a iz Slavonskog Broda uprizorili su igrokaz na temelju prispodobe o bogatašu i siromašnom Lazaru. Dugotrajni pljesak publike bio je nagrada za izvrsnu glumu i duhovito i poučno napisan tekst inspiriran evanđeljem. Posebno je sve prisutne dirnuo tekst o. Gerarda koji je u obliku monologa izveo čika Đuro iz Slavonskog Broda.

Ručak smo proveli u šutnji. Uslijedio je sakrament pomirenja, klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom i sv. Misa.

Bogat program koji su nam pripremili voditeljica ZKL-a BSI Hrvatski Leskovac Renata i njezin suprug Mato Krajina nastavljen je u nedjelju kada smo posjetili Blidinje. Putem smo upoznali povijest kraja i posjetili grob Dive Grabovčeve. Za mnoge koji tamo dolaze Diva je simbol očuvanja tjelesne i duhovne čistoće i vjernosti Kristu. Posjet Blidinju bio je prigoda za uspon na vrh skijališta. U Tomislavgradu smo posjetili franjevački samostan, crkvu i muzej. Nakon ručka imali smo prigodu za kratku šetnju, molitvu i druženje.

Na povratku u autobusu izmijenili smo svoje dojmove i podijelili jedni s drugima poveznicu koju smo otkrili između proroka Ilije i bl. Marije Terezije od sv. Josipa. Vratili smo se u kasnim večernjim satima, duhovno obnovljeni i sa željom da ponovno posjetimo samostan sv. Ilije na Buškom Blatu.

Tatjana Horvat, ZKL BSI Zagreb

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *