EMAUS MLADIH PIŠKOREVAČKE ŽUPE

Mladi iz sva tri sela piškorevačke župe, njih pedesetak iz Piškorevaca, Budrovaca i Novih Perkovaca, u uskrsnom su tjednu, od 3. do 5. travnja, hodočastili u Sinj, Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru i Vepric kod Makarske. Ovim hodočašćem, svojevrsnim uskrsnim Emausom, župnik Damir Stanić želio je nagraditi mlade koji su više uključeni u liturgijsko-pastoralni život župe: starije ministrante, čitače, pjevače, tamburaše te volontere lanjskog Susreta hrvatske katoličke mladeži u našoj nadbiskupiji.

Prvo smo u ranim jutarnjim satima stigli u Sinj. Uz postaje križnoga puta u lijepoj prirodi na brdu Staroga grada, izmolili smo pobožnost križnoga puta, a na vrhu brda petnaestu postaju uskrsnuća. Zaputili smo se zatim prema crkvi Gospe Sinjske, ondje izmolili hodočasničku pobožnost Gospi, a domaći franjevci su nam predstavili Sinj i Gospino svetište. Boravak u Sinju završio je obilaskom gradića i njegovih znamenitosti te slobodnim vremenom za šetnju i kavu.

Istoga dana rano popodne stigli smo u Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru, gdje smo sljedeća dva dana bili smješteni, a domaćini su nam bili braća karmelićani. Predvečer smo slavili sv. misu, koju smo animirali pjevanjem i sviranjem tamburica. Nakon večernjeg druženja uz tamburice i pjesmu, dan je zaključen euharistijskim klanjanjem.

Sutradan se dopodnevni dio programa odvijao također u Karmelu sv. Ilije, a nakon ručka zaputili smo se prema svetištu Gospe Lurdske u Vepricu kod Makarske. Posjetili smo i obišli svetište te pred špiljom Gospe Lurdske izmolili marijansku pobožnost. Zaputili smo se zatim do središta Makarske, gdje smo proveli ostatak popodneva. Uvečer smo se vratili u Karmel sv. Ilije.

Prijepodne trećega dana bilo je obilježeno molitvom Jutarnje Časoslova, druženjem te svetom misom, a nakon ručka krenuli smo put Slavonije. Bila su to tri dana zajedništva, druženja i duhovne obnove mladih piškorevačke župe – pravi Emaus, susret s Uskrslim na putu i u lomljenju kruha – a samostanski hodnici Karmela sv. Ilije bili su tih dana ispunjeni vedrom pjesmom i zvucima tamburica.

Marina Tremboš

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *