PRVI SUSRET ČLANOVA SVJETOVNOG REDA BOSONOGIH KARMELIĆANA HRVATSKE KARMELSKE PROVINCIJE SV. OCA JOSIPA

Od 14. do 16. srpnja 2017. u Karmelu sv. Ilije po prvi puta u povijesti održan je zajednički susret zajednica Karmelskog svjetovnog reda (OCDS) iz cijele Hrvatske provincije. Na susretu, koji je bio koncipiran kao duhovne vježbe i priprava za svetkovinu Gospe Karmelske, sudjelovala su braća i sestre iz Zajednice „sv. Terezija Avilska“ – Zagreb i duhovni asistent Zajednice, o. Viktor Grbeša, Zajednice od Djeteta Isusa – Zagreb, splitske Zajednice „Zamak duše“ i duhovni asistent Zajednice, o. Branko Zebić, predstavnici zajednice iz Sofije (Bugarska) s njezinim duhovnim asistentom o. Bernardinom Viszmegom i predstavnik krčke zajednice. Voditelj duhovnih vježbi bio je o. Đani Kordić.

Susret se sastojao od svakodnevne sv. Mise, Jutarnje i Večernje molitve Časoslova, molitve u šutnji, molitve klanjanja, molitvenog bdijenja na uočnicu Gospe Karmelske, nagovora, molitve krunice, mogućnosti ispovijedi, predstavljanja zajednica i svih članova pojedinačno, prve sjednice Provincijalnog savjeta u osnutku, programa za djecu (neki od članova OCDS poveli su i svoju dječicu – naše „karmelske mrvice“),  upoznavanja i bratskog druženja.

Teme o kojima je izlagao o. Đani bile su: „Sveti Ilija“, „Gospa Karmelska – naša Majka i Sestra“ i „Molitva u Karmelu“. Naš voditelj nastojao nam je posvjestiti pitanja poput: što je Karmel?; što znači biti karmelićanin?; kako razlučiti je li Karmel moj put?; kako živjeti svoj karmelski poziv i poslanje u konkretnoj svakodnevici?; te nas ohrabriti u hodu karmelskom stazom prema brdu Kristu. Izlagao je o važnosti i neprocjenjivoj vrijednosti molitve, o ljubavi prema divnoj Djevici Mariji koja grije srce svakog karmelićanina i o njenoj ljubavi koja oživljava Karmel, o nerazdvojivosti molitve i apostolskog djelovanja. Naglasio je također da je potrebno posebnu pažnju posvećivati formaciji u našim zajednicama, te da je zadatak i cilj formacije pripremiti osobu da autentično živi karmelsku karizmu i duhovnost.

Prvoga dana, u petak, naglasak je bio stavljen na upoznavanje imena i lica braće i sestara koji su se prvi puta susreli. Subota je bila glavni radni dan, a nedjelja, svetkovina Gospe Karmelske – slavljenički dan, kada je održana i prva sjednica Savjeta koja će obilježiti daljnje djelovanje OCDS-a u našoj Provinciji. Molimo Gospodina da naš daljnji rad bude plodonosan i Njemu na slavu.

Dragi Isuse, hvala Ti za ovaj susret. Hvala Ti za svakog brata i sestru u Karmelu. Hvala Ti što si nas pozvao u svoj Vinograd i darovao nam milost i radost da Ti možemo služiti u Tvom Karmelu. Molimo Te, budi s nama i pomozi nam da nikada ne posustanemo hoditi putem na koji si nas pozvao. Amen.

s. Snježana Foršek, OCDS

Comments are closed