PROSLAVA SV. ILIJE PROROKA U KARMELU NA BUŠKOM JEZERU

20. srpnja naš je Karmel sv. Ilije proslavio svetkovinu svog nebeskog zaštitnika, proroka Ilije. Svečano misno slavlje i procesiju u 11 sati predvodio je biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, i sam karmelićanin. S njime je slavilo dvadesetak svećenika, te više stotina hodočasnika. Na misi je pjevao zbor zajednice mladih “Nanovo rođeni” iz zagrebačke župe Botinec, koji je svojim pjevanjem i sudjelovanjem obogatio i sva tri dana trodnevne priprave za svetkovinu.

U svojoj homiliji mons. Zdenko ocrtao je Iliju kao Božjeg čovjeka koji i u najvećim kušnjama ostaje vjeran Bogu i nastavlja tražiti njegovo lice. U suočenju s poteškoćama Ilija pronalazi put osobnog pročišćenja, i tek tada on doista upoznaje Boga i postaje potpuno Božji. Stoga je on i danas uzor vjernicima kako u teškim trenucima tražiti i pronalaziti Boga, njegovu istinu koja nas jedina oslobađa, i njegovu snagu pomoću koje možemo nadvladati sve poteškoće. 

Proslavi sv. Ilije prethodila je trodnevna priprava. Prva dva dana trodnevnice misno slavlje je predvodio vlč. Ivica Berdik, župnik Župe sv. Stjepana prvomučenika u Botincu. Drugoga dana nakon mise, mladi iz zajednice “Nanovo rođeni” svjedočili su o osobnom putu vjere. Trećeg dana, u srijedu 19. srpnja, misu je predslavio provincijal Hrvatske karmelske provincije o. Srećko Rimac. Nakon mise predstavljena je knjiga Deset Božjih zapovijedi Damira Jelića, karlovačkog župana i prijatelja Karmela sv. Ilije. Sav prihod od knjiga koje su vjernici tom prigodom kupili ići će za pomoć karmelskim misijama u Africi. Uočnica sv. Ilije tradicionalno je završila paljenjem svitnjaka i druženjem sviju okupljenih na domjenku u samostanu.

 

Druge pojedinosti o proslavi pročitajte u osvrtu don Ilije Drmića.

 

U četvrtak 20. srpnja 2017. s početkom u 11 sati proslavljen je sv. Ilija Prorok, zaštitnik Karmela i Duhovnoga centra na Buškom jezeru slavljem svete Mise, kojoj je predsjedao gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. U koncelebraciji je bilo 20 svećenika, od kojih spominjemo provincijala Hrvatske karmelske provincije svetoga oca Josipa p. Srećka Rimca, koji je predvodio Misu uočnicu i zapalio svitnjak, krijes, zatim župnika župe sv. Ante u Grabovici, na čijem se prostoru nalazi ovaj Karmel s Duhovnim centrom, don Blaža Ivandu kao predstavnika svih buškoblatskih župa i svećenika rodom iz tih župa, potom predstavnika Duvanjskoga dekanata i urednika Naših ognjišta fra Mirka Bagarića, priora Karmela sv. Ilije o. Zvonku Martića, koji je u ožujku ove godine doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, o. Jakova Mamića, graditelja ovoga Karmela s Duhovnim centrom i vlč. Ivicu Berdika, župnika župe Botinec pokraj Zagreba predvoditelja misnih slavlja u duhovnoj trodnevnici sa svojim župnim pjevačkim Zborom mladih “Nanovo rođeni“. Svakako valja spomenuti i našega Viničanina don Marijana Šišku koji je došao u rodni kraj na odmor iz mjesta služenja Bogu i Crkvi, a to je Toronto u Kanadi. S njime je došao i svećenik podrijetlom iz Kolumbije, a na službi u Porečko-pulskoj biskupiji, don Carlos Arturo Fonseca Farfan.

Prije ove blagdanske svete Mise obavljena je procesija koja se zaustavila pokraj kamenoga kipa sv. Ilije, djela akademskoga kipara iz Tramošnice s boravkom u Zagrebu Slavena Miličevića, te prošla pokraj novopostavljenoga kamenoga križa u karmelskom uređenom prostoru, gdje je postavljen vanjski oltar na kojem je slavljena sveta Misa. Litanije Svih svetih pjevao je vinjanski župnik don Jozo Blažević, inače rodom iz Blaževića u susjednoj župi Rašeljke.

Biskup Zdenko govorio je o životnome putu starozavjetnoga proroka Ilije iz 7. st. pr. Kr. ističući i tumačeći njegove duhovne preobrazbe, što su se događale između uspona i padova, između radosti i žalosti, života i čežnje za smrću… Prorok je uvijek padao, žalostio se, bio umoran i želio smrt kad god je bio oholo umišljen da je on učinio nešto veliko u svome povijesnom trenutku, pred narodom, kraljem, kraljicom, poganskim Baalovim prorocima. A kad god je stajao pred svojim Bogom ponizna i raskajana duha, bez imalo oholosti i ljudske umišljenosti o vlastitoj veličini, i kad god je sva djela pripisivao Božjoj moći i svemoći, uvijek je bio radostan i poletan za daljnju životnu borbu do kraja i do mučeničke smrti. Svatko se mogao prepoznati u ovome biskupovu opisu Ilijine duhovnosti i rasta u Bogu kroza služenja svome narodu i ovome svijetu. Svatko je mogao osjetiti kad se koja mrvica Ilijina kruha i duha nudila nama pojedincima za našu putničku i hodočasničku hranu, koja će nas preobraziti od oholih u ponizne sluge Božje. Jao onima koji danas misle, proizlazi iz cjelokupnoga biskupova govora, da su oni bogovi koji spašavaju čovjeka i svijet svojim činima umišljene i ohole duhovnosti koja je udaljena od pravoga Boga, a u sprezi je s poganskim bogom Baalom.

Za vrijeme ove svečane svete Mise, koja je trajala dva sata na užarenom prostoru i podnebesju uokrušce Karmela i nedaleko od jezera s kojega je do brojnoga vjerničkog puka, pristigla iz raznih mjesta, dopirala svježina, darovali su pjevači spomenutoga Zbora mladih “Nanovo rođeni“ osvježenje i duhovni polet svima nazočnicima i hodočasnicima.

Na kraju svete Mise na Ilindan izrekao je prior o. Zvonko zahvale Bogu kojega je štovao sv. Ilija, nadahnitelj svih vjernika a napose redovnika karmelićana, zatim biskupu Zdenku koji je prije imenovanja za biskupa bio redovnik karmelićanin, svima koji su sudjelovali u duhovnoj trodnevnici i 48-satnom klanjanju pred relikvijama svetoga Križa, što je dar ovome Karmelu zagrebačke obitelji Ćurić porijeklom iz ovih krajeva, potom piscu knjige Deset Božjih zapovijedi Damiru Jeliću, koji obnaša dužnost župana u Karlovačkoj županiji, svima koji su sudjelovali u pripremi cjelokupne proslave sveca Zaštitnika, napose karmelskoj subraći od kojih su se neki posebno bavili uređenjem dvorišta što svake godine dobiva sve ljepši izgled i postaje oaza za meditaciju u ovome lijepom buškoblatskom krajoliku. Izrekao je i čestitke svima koje je u ovoj prigodi o. Đani Kordić obukao u karmelski škapular. U ovome Karmelu svi s imenom velikoga proroka Ilije uobičajeno slave svoje imendane, a među njima i svećenik Ilija Drmić, koji slavi i spomen na Mladu Misu, što ju je imao u zavičajnoj župi Grabovici 1982. godine.

U duvanjskom kraju slavlje sv. Ilije upriličuje se u selu Vojkovićima župe Roško Polje, zatim Borčanima koje pripada župi Kongori, u selu Gornjem Brišniku župe Bukovice, te na brdu Gradini u Stipanjićima koje je u sastavu župe Tomislavgrad. I u susjednom Posuškom dekanatu vjernici i svećenici štuju sv. Iliju, i to na Ilijinu Brdu koje je u sastavu župe Posušje i u Masnoj Luci.

FOTO ALBUM

Comments are closed