DUHOVNA OBNOVA STUDENATA SSD-a IZ REMETA

Duhovna obnova studenata Sustavnog studija duhovnosti (SSD-a) iz Remeta u Zagrebu u samostanu sv. Ilije na Buškom jezeru

U petak, 17. 3. 2017., započela je naša duhovna obnova na Buškom jezeru koju je vodio o. Đani Kordić. Svesrdno su mu pomagali svi ostali članovi njegove ekipe iz samostana, dakle br. Alen Mažić, br. Vlado Vuković, gospođe koje su nam kuhale i brinule se da se doista osjećamo dobro.

Vrijeme je bilo sunčano ali prohladno. Najprije smo se upoznali sa samim samostanom koji je uistinu velik i može primiti barem šezdesetak ljudi. Odiše jednostavnošću, čistoćom i uzvišenošću. Prevladava bijela boja i kamen. Na prvom katu samostana nalazi se i zbirka narodnih nošnji i nakita, čipki i drugih ukrasa iz Bosne i Hercegovine, koju je godinama prikupljao o. Zvonko Martić. U prizemlju se nalazi i suvenirnica s karmelskim izdanjima, nabožnim predmetima, ljekovitim čajevima i balzamima, antialergijskim jastucima, krunicama i predmetima koje izrađuju učenici iz Afrike, a za čije se školovanje izdvajaju određena sredstva.

Teorijski dio duhovne obnove odvijao se u knjižnici, a praktični u meditacijskoj dvorani, u kojoj smo uz zvukove glazbe vježbali nutarnju – misaonu molitvu. O. Đani govorio je o kršćanskom putu razvoja općenito, ali je i naglasio da svatko od nas ima svoj put, pri čemu su vjera i molitva izuzetno važni, jer bez njih nije moguće razvijati svoj unutarnji život. Ulaskom Boga u naš život ništa više neće ostati isto. Međutim, ne smijemo se ulijeniti, nego nam valja iskoristiti Božju milost i otkriti vlastito poslanje u društvu. Pritom nikada ne smijemo izgubiti iz vida naš najvažniji cilj – život vječni; da bismo to postigli, trebamo nasljedovati Krista. Na tom putu susretat ćemo se s brojnim poteškoćama, krizama čišćenja – tamnim noćima (nerazumijevanjem, odbacivanjem i dr.). Međutim, Bog je i tada s nama i ne smijemo posustati, jer Bog je vjeran, nagrađuje svaki naš trud. Važno je slušati Božju volju, Božji glas, a ne samoga sebe. Naime, naše srce i razum lako nas mogu prevariti, pogotovo ako nisu disciplinirani, ni odgojeni, da slušaju Božji glas.

S nama je u samostanu boravio i zbor mladih iz Dalmacije koji su nas na svečanoj nedjeljnoj misi u kapelici sv. Terezije Avilske počastili prekrasnom izvedbom svojih duhovnih pjesama. Misi su nazočili i mještani iz okolice, pa su svi hodnici oko kapelice bili prepuni. Braća su nas poslije nedjeljnog ručka počastila kavom i ispratila uz tople prijateljske želje da im se ponovno vratimo, te zaželjevši nam sretan put. Neki među nama vratit će se već u srpnju sa članovima svih karmelskih zajednica svjetovnoga reda, tako da ćemo na Buškom jezeru proslaviti blagdan Gospe Karmelske.

Željka Mihljević, studentica SSD-a i tajnica zajednice OCDS-a «Od Djeteta Isusa»

FOTO ALBUM

 

Comments are closed