O. ZVONKO POSTAO DOKTOR ZNANOSTI

U srijedu, 8. ožujka 2017., o. Zvonko Martić, prior Karmela sv. Ilije na Buškom jezeru, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obranio je doktorski rad pod naslovom Hodočasničko mjesto kao prostor međureligijskoga dijaloga – marijansko svetište u Olovu

U svojem radu o. Zvonko pokazao je na primjeru svetišta Gospe Olovske kako Sveto i iskustvo Svetoga može biti mjesto susreta među pripadnicima različitih religija – u ovom slučaju, među katolicima, muslimanima te, u manjoj mjeri, pravoslavcima. Olovo je srednjobosanski gradić smješten 40 km sjeveroistočno od Sarajeva. U njemu se nalazi drevno marijansko svetište, čiji počeci sežu još u srednji vijek. Danas je ono prvenstveno hodočasničko odredište, u koje na velike blagdane, uz katoličke hodočasnike, dolaze i domaći muslimani. Ovi posljednji olovsko svetište smatraju svojim svetištem, koje nazivaju dovištem, a Gospu Olovsku nazivaju “naša Gospa”.

U istraživanju o. Zvonke naglasak je bio na različitim oblicima suradnje i dijaloga u svakodnevnim životnim situacijama među pripadnicima religija zastupljenih u Bosni i Hercegovini koji se ostvaruju unutar i oko svetišta (tzv. “međureligijski dijalog odozdo”). Članovi komisije, među kojima je bila i dr. sc. Marijana Belaj, mentorica o. Zvonke, rad su ocijenili izuzetno uspjelim i značajnim znanstvenim doprinosom problematici odnosa među religijama i međureligijskog dijaloga u Bosni i Hercegovini i šire.

FOTO ALBUM

Comments are closed