Svečano proslavljena deseta obljetnica osnivanja Karmela sv. Ilije

DCIM100MEDIADJI_0030.JPG

DCIM100MEDIADJI_0030.JPG

Od svetkovine Gospe Karmelske 16. srpnja do svetkovine proroka Ilije 20. srpnja, Karmel sv. Ilije slavio je desetu godišnjicu svoga postojanja.

Slavlje je započelo u subotu 16. srpnja, svečanom misom u 10 sati u čast Gospe Karmelske. Predslavitelj je bio o. Đani Kordić, član zajednice karmelićana u Karmelu sv. Ilije. O. Đani u svojoj je propovijedi osvijetlio blizinu i zaštitu koju nam Marija, Gospa Karmelska, dariva po svom škapularu. Po svršetku misnog slavlja izložen je Presveti oltarski sakrament na neprekidno klanjanje do početka sv. mise idućeg dana. Nakana klanjanja pred Isusom pod prilikom kruha bila je iskorijenjenje psovke u hrvatskom narodu. Tijekom iduća 32 sata pred Presvetim sakramentom su se smjenjivali stanovnici mjesta iz okolice Buškog jezera i prijatelji Karmela sv. Ilije.

Na prvi dan trodnevne pripreme za svetkovanje sv. Ilije u nedjelju 17. srpnja sv. misu je predslavio o. Jakov Mamić. U emotivnoj i nadahnutoj propovijedi (koja, kako je na kraju otkrio, nije bila ona koju je pripremio) prisjetio se početaka Karmela u livanjsko-duvanjskom kraju – ujedno i početaka muškog Karmela u Bosni i Hercegovini – te posvjedočio Božju pomoć koja se jasno očitovala pri osnivanju i gradnji Karmela sv. Ilije. Nakon mise predstavljena je knjiga Damira Jelića Oče naš. Iako je autor gradonačelnik Karlovca i istaknuti hrvatski političar, riječ je ne o političkom, već o duhovnom štivu. Tko god ga uzme u ruke (a nakon predstavljanja nije bilo dovoljno knjiga za sve koji su je željeli kupiti), poželjet će da Bog hrvatski narod obdari s više političara Jelićeve širine i dubine. Sav prihod od prodaje išao je za akciju «Deset za deset» – pomoć desetero ženske siročadi u Beninu.

A akcija «Deset za deset» bila je na neki način i u središtu drugog dana trodnevnice, u ponedjeljak 18. srpnja, kad je predslavitelj bio vlč. Odilon Singbo, vikar župe sv. Marka Križevčanina u Zagrebu. Vlč. Odilon, koji je porijeklom iz Benina, osvojio je simpatije prisutnih ispričavši anegdotu o djetetu koje je jednom prilikom samouvjereno izjavilo da zna gdje je Benin: «u Bosni i Hercegovini», te u skladu s time zaključivši da je on Bosanac. No nije sve ostalo samo na šali, već je, polazeći od nje, propovjednik posvjedočio ljepotu pripadanja Katoličkoj, dakle sveopćoj Crkvi, koja vjerniku omogućuje da se svagdje na svijetu osjeća kao kod kuće. Nakon sv. mise, glazbena skupina Fortitudo Dei iz Karlovca, koja je svojim pjevanjem obogatila misno slavlje, počastila je sve nazočne koncertom duhovne glazbe.

Trećeg dana trodnevnice, u utorak 19. srpnja, sv. misu je predslavio o. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa. U svojoj propovijedi o. Srećko usredotočio se je na bit proroštva, a to je svjedočenje za istinu bez obzira na cijenu. To je poziv vjernika danas jednako kao i u Ilijino vrijeme. Na misi su pjevali pučki pjevači iz Tugara kod Omiša. Nakon sv. mise predstavljen je zbornik Prorok Ilija, izdan u povodu proslave ove desete obljetnice. Zbornik sadrži radove stručnjaka koji lik proroka Ilije osvjetljavaju iz biografskog, starozavjetnog, novozavjetnog, patrističkog, židovskog, pravoslavnog, islamskog, pučkoreligijskog, ikonografskog, karmelskog i liturgijskog kuta. Gost iznenađenja na predstavljanju zbornika bio je uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, koji je dan ranije od očekivanog stigao u Karmel sv. Ilije. Kardinal je, nakon predstavljanja zbornika, blagoslovio i zapalio svitnjak.

Svečano misno slavlje na samu svetkovinu sv. Ilije održano je po prvi puta u amfiteatru sagrađenom za ovu priliku i sretno uklopljenom u arhitektonski sklad Karmela sv. Ilije. U svojoj propovijedi, kardinal Puljić progovorio je na svima pristupačan način o Iliji kao proroku koji svojim životom i djelima svjedoči da za čovjeka nema ispunjenja ni prave sreće bez povezanosti s Bogom. Traženje zadovoljstva izvan te povezanosti čovjeka stoga vodi samo do još većeg nezadovoljstva. Prisutni vjernici svoje odobravanje onoga što su čuli izrazili su spontanim pljeskom. Misno slavlje slavljeničkijim su učinili katedralni Pivači sv. Jakova iz Šibenika. Prema procjenama, na misi je bilo više od tisuću hodočasnika. Hodočasnici su na odlasku zahvaljivali na svemu što su doživjeli u danima slavlja na ovom mjestu koje u našem vremenu nastoji uprisutniti Ilijinu vjeru i revnost za Gospodina, Boga nad vojskama.

FOTO ALBUM

DCIM100MEDIADJI_0042.JPG

DCIM100MEDIADJI_0042.JPG

Comments are closed