Duhovne vježbe za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri

Sibenski vjerouciteljiTridesetak vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri Šibenske biskupije sudjelovalo je na duhovnim vježbama održanim od 4. do 6. ožujka u Buškom Blatu. Program isprepleten molitvom, osobnom i zajedničkom te druženjem predvodio je fra Bono Tomić, franjevac Bosne Srebrene.

Duhovni program, koji je ujedinio teme korizmenog vremena s izvanrednom jubilarnom godinom Milosrđa, započeo je svetom Misom. Razmišljajući o riječima koje je pred okupljene stavila liturgija dana, fra Tomić je pozvao na preispitivanje načina na koji ljubimo Boga i bližnje, stavljajući u pitanje ljubav kršćana kojima je u zapovijedi izjednačiti ljubav prema sebi i bližnjemu.

Pozivajući se na Papu Franju, koji je u buli proglašenja izvanrednog Jubileja ”Lice milosrđa” svim vjernicima ukazao kako smo povremeno pozvani pažljivije pogledati na milosrđe kako bi mogli postati učinkovitiji znak Očevih djela u našim životima, duhovnik je započeo drugi dan duhovnih vježbi sagledavajući čovjekovu strukturu upravo iz spomenute perspektive. Pozvao je na dublji i iskreniji susret sa samim sobom, sučeljavanje s vlastitim grijesima i manama, ali kroz prizmu Božjeg milosrđa koje je most koji spaja Boga i čovjeka. Promatramo li sebe, potom svakog čovjeka, a još više braću i sestre s kojima dijelimo svakodnevlje kroz sliku Božjeg milosrđa, dopuštamo si otvoriti srca nadi u kojoj smo, usprkos našoj grašnosti, od Boga ljubljeni. Preuzmemo li takvu perspektivu, nužno se mijenja naš odnos prema nama samima, a potom i prema drugima, na koje se najviše odražava naš odnos s Bogom. Nasuprot kulturi relativizma koja anulira granice nazivajući grijeh glupošću, laž snalažljivošću, relativizirajući tako čovjekovu volju koja se svjesno opredjeljuje za grijeh. Suočavanje s vlastitom bijedom grijeha čovjeka zbližava s bijedom grijeha drugih i otvara prostor Bogu koji se ne miri s ljudskim palim stanjem i nudi mu obraćenje i uzdizanje.

Uz molitve križnog puta i razmatranja, sudionici su imali priliku pripreme za sakramenat ispovijedi u pokorničkom bogoslužju, koje je čovjekovu bijedu očitovanu grijehom reflektiralo u svjetlu Božjeg milosrđa. ”Naša nas slabost ne obeshrabruje, naprotiv ona nas podsjeća da je Bog s nama i da nas podiže”, istaknuo je fra Tomić pozivjući se na teološku misao.

”Čovjeku predanom Božjem milosrđu stran je svaki očaj, bezizlaznost i mlitavost”, nastavio je duhovnik, aktualizirajući Božji poziv čovjeku da bude milosrdan. Bog koji uvijek ide za onom izgubljenom ovcom, jasno je označio kako nikad ne žrtvuje pojedinca zbog mase niti ostavlja jednoga zbog većine, poznajući svakog čovjeka po imenu, dakle potpuno. Upravo se ovdje krije ključ čovjekovog problema osuđivanja drugih bez istinskog poznavanja. ”Čovjek je sklon fiksirati drugoga u prošlosti, ne dopuštajući mu izlazak iz dobro poznatog okvira prošlosti i ne dajući mu mogućnost promijene ni rasta. Ljudi zamrznu druge u zatečenom stanju i takvima ih drže. Odledimo druge od prošlosti.”, naglasio je fra Tomić pozivajući na davanje drugima šanse za budućnost, što nas uči Božji milosrdni pogled.

Primijeniti pravila Božje vladavine u našem svijetu uređenom prema suviše ljudskim pravilima, moguće je jedino ukoliko se osvijesti grijeh koji čovjeka pod krinkom slobode odvači iz Očeve kuće. Po uzoru na mlađeg sina milosrdnog Oca, potrebno je ”doći k sebi”, ustati i poći k svome Ocu. Jedino sigurno s čime možemo računati jest kako nas Bog čeka, štoviše On je taj koji prvi izlazi i potrči. ”Blago onima koji osjećaju da se trebaju Ocu vratiti”, zaključio je fra Bono Tomić na zahvalnom Euharistijskom slavlju, nakon kojeg su se sudionici zahvalili domaćinima i vratili u svoje svakodnevice, s jednim malim obećanjem odmrzavanja.

FOTO ALBUM

Sibenski vjeroucitelji

Comments are closed