Duhovne vježbe za mlađe svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije

Duhovne vježbe za mlađe svećenike Splitsko-makarske nadbiskupijeSplitsko-makarska nadbiskupija organizira godišnje duhovne vježbe za svećenike zaređene u posljednjih deset godina. Ove su godine održane od 31. kolovoza do 3. rujna u karmelićanskom samostanu sv. Ilije na Buškom jezeru u Bosni i Hercegovini. Okupilo se 16 mlađih svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije predvođenih nadbiskupom Marinom Barišićem, generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem te pastoralnim vikarom dr. Nediljkom Antom Ančićem.

Voditelj duhovnih vježbi bio je prof. dr. Ivan Bodrožić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i profesor patrologije na Katoličkomu bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu i Zagrebu. Kroz razmatranja, pobožnosti i propovijedi, prof. Bodrožić svećenicima je predstavio lik sv. Petra apostola i njegov duhovni rast: od običnog ribara i grešnika, Petar postaje navjestiteljem Radosne vijesti i vođom prve Crkve.

Evanđelja ukazuju na činjenicu da Isus postupno odgaja Petra za tu važnu službu. Svećenički se poziv lako može usporediti s pozivom svetoga Petra. Stoga je i život svakog svećenika koji se, poput sv. Petra, odazvao Isusu, pun poteškoća i nerazumijevanja. Kao što se i Petar opirao Isusu i katkada ga shvaćao na pogrešan način, tako je i svećenik u opasnosti biti samo činovnik koji ne proživljava duboko svakodnevni Gospodinov poziv da ga slijedi.

Te je probleme moguće nadići samo ako je svećenikova pokretačka snaga istinska ljubav prema Bogu i bližnjemu. Voditelj je tako kroz evanđeoske dijaloge između Isusa i Petra izvukao konkretne smjernice za rješavanje praktičnih problema s kojima se mlađi svećenici susreću.

Duhovne vježbe zaključene su misom i zajedničkim objedom. Zahvaljujući prof. Bodrožiću na prihvaćanju poziva da vodi duhovne vježbe, nadbiskup je zaželio da ono što je rečeno u razmatranjima i propovijedima ostane duboko u srcima svećenika. Zahvalio je i ocima karmelićanima na ugodnom gostoprimstvu, kao i dr. Nediljku Anti Ančiću na organizaciji susreta.

FOTO ALBUM

Duhovne vježbe za mlađe svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije

Comments are closed