Kateheza posvećena Gospi Karmelskoj

Kateheza16.07.2015U četvrtak, 16. srpnja 2015., proslavili smo Gospu Karmelsku. Tom prigodom bila je mogućnost za sakrament Ispovijedi u 18.00h, svečano je proslavljena Gospa Karmelska sv. Misom u 19.00h, te nakon sv. Mise upriličena je kateheza za odrasle koja je bila posvećena upravo Gospi Karmelskoj i redu karmelićana.

Ovim danom ujedinjeno je nekoliko događaja – Ispovijed za školsku djecu i njihove obitelji, spomendan Gospe Karmelske, te završna kateheza za odrasle vjernike naših zajednica.

U prigodnoj riječi, koja je upućena vjernicima za vrijeme euharistijskoga slavlja, vlč. Ivica je podsjetio kako nas Gospa Karmelska trajno podsjeća na djela ljubavi trojedinoga Boga, koji nas želi okupiti u svoje zajedništvo. Veliki je to korak prema čovjeku, a slijedeći je na samome čovjeku – da se odazove i Bogu preda svoj život. Taj korak mora učiniti sam čovjek i nitko ga ne može na to natjerati. To je korak dobre volje i korak vjere.

Istom prigodom vlč. Ivica je proslavio 9 godina od svoje Mlade Mise, koju je slavio 16. 7. 2006., u svojoj rodnoj župi u Otoku u zapadnom Srijemu.

Nakon euharistijskoga slavlja upriličena je kateheza za odrasle vjernike u kojoj je ponajviše riječi bilo upravo o redu karmelićana, te djelima po kojima su prepoznatljivi u našemu društvu. Poseban fokus bio je usmjeren na samostan koji se nalazi na Buškom jezeru pokraj Tomislavgrada, te novosagrađenu kapelicu. Upravo u nastanku te kapelice sudjelovali su vjernici iz naših hrvatskih katoličkih zajednica, o čemu svjedoči i natpis:

Bogu na slavu i u čast Gospi Karmelskoj ovu kapelicu kao zavjetni dar podigoše 2015. vjernici hrvatskih katoličkih zajednica Reutlingena, Metzingena i Tübingena iz Njemačke”, stoji na kamenoj ploči postavljenoj u molitvenom prostoru u vrtu perunika u “Karmelu sv. Ilije“.

Kateheza ja bila usmjerena na prezentaciju reda karmelićana i škapulara kao one poveznice s istim redom koji mogu nositi svi vjernici koji se na poseban način odlučuju posvetiti molitvi, na što ih poziva i karmelićanska karizma. U samoj katehezi vlč. Ivica se, prezentirajući kroz fotografiju, osvrnio na već podignutu kapelicu, te pozvao okupljene da ne posustanu u činjenju materijaloga dobra za naše vjernike u domovinskoj Crkvi.

Izvor: http://www.hkz-reutlingen.de/index.php/de/82-hkz/383-zavrsna-kateheza-za-odrasle-2015

 

Comments are closed