44. vijećanje redovničkih odgajatelja

VIJECANJE REDOVNICKIH ODGAJATELJICAPosvećeni život: Evanđelje, proroštvo, nada u današnjoj Crkvi

Aktualni izazovi za posvećeni život i redovnički odgoj prema napucima crkvenog učiteljstva bila je tema vodilje 44. vijećanja odgojitelja i odgojiteljica održanog 8. i 9. svibnja u Karmelu sv. Ilije u Zidinama, Buško blato.

Voditeljica povjerenstva za početnu formaciju redovnika i redovnica, s. Marina Kosina, karmelićanka BSI nakon molitve Trećega časa, pozdravila je fra Juru Šarčevića, provincijalnog ministra Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, i predsjednika HKVRPP-a, goste predavače: prof. dr. sc. fra Antu Vučkovića i don Stjepan Bolkovca, SDB zahvaljujući im što su prihvatili poziv i odvojili vrijeme za ovo Vijećanje. Pozdrav je također uputila svim redovnicama i redovnicima koji su došli na Vijećanje te iskazala radost zbog prisutnosti fra Jure koji s velikom pažnjom i zainteresiranošću prati sva nastojanja redovnika i redovnica u Godini posvećenog života, te svojom blizinom ohrabruje, potiče i pruža podršku.

Nakon s. Marine zahvalu predavačima i sudionicima uputio je fra Jure. Istaknuo je kako je ovo Vijećanje jedan od važnijih događaja tijekom Godine posvećenog života, te kako su s izabranom temom Vijećanja odgojitelji u Godini posvećenog života jer su poput loze sjedinjeni i uče druge sjedinjavati se s Trsom – Isusom.

Potom je slijedilo predavanje fra Ante Vučkovića. Oba dana moderator Vijećanja bio je fra Željko Cestar, OFMCap, član Povjerenstva za početnu formaciju redovnika i redovnica pri HKVRPP.

U polovici prvog dana susreta fra Ante je izložio temu kreativnosti. Redovnicima je svojstvena kreativnost, jer u Crkvi koja ima dva krila a jedno srce, redovništvo je zasigurno smješteno u središtu srca, to je činjenica o kojoj nam govori povijest ali činjenica koja nas poziva na odgovornost i budnost kako se ne bi udaljili od izvora ili dopustili da on presuši. Ta činjenica nas poziva da uvijek i iznova, danas ponovno, redovnici i redovnice probude u sebi novost, životnost i radost evanđeoskog života koji će se očitovati u velikom bogatstvu, plodnosti i ispunjenosti kreativnog življenja punine poziva Isusovih sljedbenika.

U drugoj polovici dana nakon fra Antinog razmatranja evanđeoskog odlomka (Lk 2, 41 – 50.) odgojitelji i odgojiteljice podijelili su brojna i dragocjena iskustva odgoja, kojima su se poučljivošću i otvorenošću međusobno obogaćivali a nastali su kao plod zajedničkog rada u skupinama.

Drugi dan Vijećanja don Stjepan Bolkovac predstavio je drugu okružnicu Kongregacije za UPŽ i DAŽ – Istražujte te su odgojitelji i odgojiteljice u radu u skupinama produbljivali i podcrtavali važne stvari u odgoju.

Uz zanimljive i korisne teme, informacije i podijeljena iskustva veliki dar ovoga Vijećanja bila su zajednička euharistijska slavlja. Prvi dan predslavio je fra Ante, a drugi dan fra Željko. Potom molitva Časova koje su pripremale i vodile sestre, euharistijsko klanjanje kojeg su pripremile sestre Sv. Križa.

“Plodovi susreta, nadamo se, polako će dozrijevati i doći u svoje vrijeme, a u srcima, danas, s ovog susreta nosimo veliku zahvalnost Gospodinu koji svoje darove i ljubav pokazuje i kroz ovo zajedništvo – redovito Vijećanje odgojitelja i odgojiteljica ali uvijek na jedan nov i kreativan način. Vjerujem da su odgojitelji i odgojiteljice napunili svoje riznice novim dragocjenostima te dopustili „Izvoru žive vode“ da u njima čini i oblikuje nov duh. S tim mislima neka je blagoslovljen Gospodin u svima onima koji su bili akteri ovoga Vijećanja bilo kao organizatori, predavači, sudionici.” (s. M. Jelena Krilić, CFM)

FOTO ALBUM

 

Comments are closed