Moći sv. Terezije od Isusa (Avilske) na “Karmelu sv. Ilije”

2. Moći sv TerezijeU petak, 27. veljače 2015. godine u 16:00 sati u “Karmel sv. Ilije” došle su moći sv. Terezije od Isusa (Avilske).

Uz ovlaštenje msgr. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog, tijekom euharistijskog slavlja, 28. veljače o. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provincije, blagoslovio je kapelu sv. Terezije Avilske. Na misnom slavlju uz  koncelebraciju četrnaest svećenika Pod misnim slavljem pjevaju novaci Franjevačke provincije Bosne Srebrne.

Sveta Terezija Avilska bila je potaknuta direktno od samoga Isusa Krista da krene u obnovu svoga reda i da počne s osnivanjem novoga samostana u kojemu će se služiti Bogu, gdje će se uzdizati hvala Bogu živeći siromašno, životom odricanja posta i pokore.  Puno je pomagala u obnovi Crkve svoga vremena, no imala je veliki utjecaj i na kasnije periode u životu Crkve, pa tako i u naše vrijeme. Terezija nam je ostavila veliko duhovno blago, zacrtala je novi put savršenstva u Crkvi Božjoj. Sve što je bila i što je učinila jest djelo Duha Svetoga. Na njoj su se ispunile Isusove riječi da od sebe ništa ne možemo učiniti. 

Jučer su nam došle u pohod moći Svete Terezije – neraspadnuto stopalo, relikvija njezinoga tijela, koje je već 433 godine neraspadnuto.  Mi danas slavimo štovanje neraspadnutom tijelu. Kada štujemo neraspadnuto tijelo nekoga sveca mi ne štujemo samo toga čovjeka, nego na prvome mjestu samog Boga. Papa Bendekit XVI je za štovanje moći svetaca kazao: “Moći svetaca nas upućuju na samoga Boga, jer Bog je Onaj koji snagom svoje milosti daje slabim ljudima hrabrosti svjedočiti u svijetu. Bog je Onaj koji nas poziva da častimo posmrtne ostatke mučenika i svetaca. 

Crkva ne zaboravlja da se u konačnici radi doista samo o bijednim ljudskim kostima, no te kosti i tijela su pripadale osobama koje su bile dirnute snagom Boga živoga. Moći svetaca su tragovi te nevidljive, no stvarne prisutnosti koja osvjetljava tamu svijeta i otkriva Kraljevstvo nebesko koje je u nama. One viču s nama i za nas: Dođi, Gospodine Isuse! U moćima svetaca prisutan je budući život, prisutan je raj, kazao je u propovijedi o. provincijal, o. Srećko Rimac.

1. blagoslov kapelice sv. Terezije

 

 

 

 

 

Kliknite na sliku da uđete u foto album

 

Comments are closed