NAJAVA: BETLEHEMSKO SVJETLO U “KARMELU SV. ILIJE”

betlehemsko svjetloU subotu, 20. prosinca 2014. u 18:00 sati u Samostanu-duhovnom centru “Karmel sv. Ilije” biti će organiziran program prigodom dolaska Betlehemskog svjetla na Buško jezero. Prigodni program pripremaju učenici OŠ Stjepana Radića iz Prisoja i iz njihovih podružnih odjeljenja u Grabovici, Kazagincu i Stjepanićima. Dolazak Betlehemskog svjetla organiziran je u suradnji sa Splitskim skatuskim zborom. Vjernici će moći ponijeti Betlehemsko svjetlo  i zato molimo da ponesu svijeće, fenjere, lampione i sl. kako bi u tijekom božićnih blagdana u njihovim domovima gorjelo svjetlo zapaljeno u Betlehemu, mjestu Isusova rođenja.

O Betlehemskom svjetlu:
Ideja o Betlehemskom svjetlu rodila se na Božićnu večer 1986. kada je u emisiji austrijske televizije “Licht uns Dunkel” (Obasjaj našu tamu) u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica odlučila kao zahvalu darovateljima pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova. Od ove ideje razvio se, i u mnogim zemljama Europe prihvaćen, običaj dolaska Betlehemskog svjetla mira. Svake godine tjedan prije Božića jedno dijete iz Austrije zaputi se u Betlehem i u “Spilji rođenja” zapali Betlehemsko svjetlo koje se potom avionom doprema u Beč, u Austriji. Tamo se okupe predstavnici europskih izviđačkih organizacija i Svjetlo donesu u svoje države odakle izviđači dalje svjetlo prenose u crkve, bolnice i domove šireći poruku Božića u slavu Boga koji je postao čovjekom i donosi mir ljudima dobre volje. prenose u crkve, bolnice i domove u želji širenja pozitivnih vrijednosti.
U “Karmel sv Ilije” dvije posljednje godine Betlehemsko svjetlo donosili su izviđači iz odreda Posjedon iz Splita. A, ove godine Betlehemsko svjetlo dolazi u suradnji sa Splitskim skautskim zborom.

Comments are closed