Sudionici i gosti Drugih dana čipkarstva oduševljeni Karmelom sv. Ilije

_A043287“Karmel sv. Ilije” bio je domaćin sudionicima i gostima Drugih dana čipkarstva u Bosni i Hercegovini na kojima su uz predstavnice sva tri konstitutivna naroda u BIH sudjelovale i predstavnice čipkarskih udruga iz Hrvatske koje su na UNESCO.voj listi svjetske kulturne nematerijalne baštine. Bile su to predstavnice Lepoglave i Paga, a izložena čipka iz Hvara, koju od niti agave izrađuju sestre benediktinke, dio je etnografske zbirke u “Karmelu sv. Ilije”.

Među gostima Drugih dana čipkarstva bili su gosp. Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije Stjepan Šarac, ministar financija Hercegbosanske županije Željana Zovko, članica Državne komisije BiH za suradnju s UNESCO-m Jozo Bagarić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Mladen Šarić Kefa, vijećnik u općinskom vijeću Tomislavgrada.

Među dragim gostima iz Hrvatske bili su Marijan Škvarić, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i gradonačelnik Lepoglave, koji je u svom govoru istaknuo da se raduje što je imao prigodu biti na ovoj manifestaciji i zbog suradnje na promociji čipkarstva iz BiH zemlje partnera na ovogodišnjem 18. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi gdje su bile izložene čipke iz etnografske zbirke iz “Karmela sv. Ilije”.

Goste je pozdravio i Njegova ekselencija, Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Uz predstavnice čipkarskih udruga u prigodnom programu sudjelovali su Tamburaški okestar “Biseri” iz Kamenice, u okolici Lepoglave – staviti neku njihovu sliku KUD “Družina” iz Paga Etno grupa “Zahumlje” iz Trebinja Pjevačka skupina iz Bukovice, u okolici Tomislavgrada KUD “Ravnica” iz Oštre Luke i Boka, u okolici Orašja.

A o dojmovima sudionika evo što su napisali u pismu zahvale članovi Tamburaškog orkestra “Biseri” iz Kamenice, u okolici Lepoglave.

Dragi oče Zvonko,  od srca Vam zahvaljujem na srdačnoj dobrodošlici i gostoprimstvu u ime Tamburaškog orkestra “Biseri” Kamenica, iz Lepoglave. Iznimna nam je čast što smo bili dio tako divne manifestacije. Bilo je to jedno divno iskustvo i druženje koje nam je donijelo nova prijateljstva. Hvala Vam od srca u ime svih članova orkestra i dirigenta prof. Franje Ježeka! Bilo nam je prelijepo i svi se veselimo ponovnom susretu!

VELIKO HVAAAALAAAA!!

Tamburaški orkestar “Biseri”

Dani cipkarstva na Karmelu

Comments are closed