NAJAVA: Dani čipkarstva u Bosni i Hercegovini

dani cipkarstva u bih

„Stećak“ Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini pod pokroviteljstvom Petra Galića, ministra znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije i supokroviteljstvo Zaklade „Hrvatska kuća“ uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini organizira Druge dane čipkarstva u Bosni i Hercegovini – Dijalog žena ispričan nitima od 2. do 5. listopada 2014. u općini Tomislavgrad.

Na Danima čipkarstva BiH gosti su čipkarske udruge iz Hrvatske koji njeguju čipkarske tehnike s UNESCO-ve liste svjetske zaštićene nematerijalne kulturne baštine (Pag, Lepoglava i Hvar). I ovo je prvi puta da se ove tri čipkarske tehnike izlažu na jednom mjestu u Bosni i Hercegovini.

Bosanskohercegovačke čipke (priplet, keranje i necanje) predstavljati će udruge: „Unikat“ iz Banja Luke, „Sehara“ iz Tešnja i „Ravnica“ iz Oštre Luke i Boka, u okolici Orašja. Cilj Drugih dana čipkarstva je produljivanje i učvršćivanje komunikacije među ženama različitih etničkih i religijskih skupina iz Bosne i Hercegovine, ali i prikazivanje bosanskohercegovačkih čipki uz razvijenije i poznatije čipkarske tehnike iz Hrvatske. Naime, cilj je i prikazati da svojom ljepotom, složenošću i načinom izrade bosanskohercegovačke čipke ne zaostaju za poznatijim i priznatijim čipkarskim tehnikama kao što su lepoglavska, paška i hvarska čipka.

Uz zajednička izmjenjivanja iskustava u radu i načinu prezentacije čipkarskih tehnika čipkarice će svoje radove izlagati u:

petak, 3. listopada 2014. u 19:00 u Gradskoj galeriji Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu kada će biti otvaranje izložbe pod nazivom IZLOŽBABA, Jelene Azinović, mlade zagrebačke kiparice.

U subotu, 4. listopada 2014. u 19:00 u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru uz izložbu čipke održati će se i prigodni program u kome sudjeluju:

  • Ansambl „Biseri“, Lepoglava
  • KUD „Družina“, Pag
  • Etno skupina „Zahumlje“, Trebinje
  • KUD „Ravnica“ iz Oštre Luke i Boka, Orašja
  • Pjevačka skupina iz Bukovice,Tomislavgrad

dani cipkarstva u bih

Comments are closed